Fashion / Food · 18 května, 2018

Něco o kávě, proč ji (ne)piju a jak na Irish Nut

Jelikož zrovna v práci edituju celý video seriál věnovaný kávě a kávovarům a mám toho plnou hlavu, rozhodla jsem se (aby toho nebylo málo), že o tom napíšu ještě na blog. :) Koneckonců jsem se o teplých nápojích nedávno zmiňovala i na Krásné. Tak si připravte hrníčky, dáme si na závěr článku i jednu specialitku! :-)

Miluju kávu. Teď si ji dám spíš výjimečně, protože jsem zjistila, že její pravidelná konzumace na mě nemá úplně nejlepší účinky. Každý na všechno reaguje samozřejmě úplně jinak, ale zajímalo by mě, jestli to máte podobně.

Na gymplu jsem obzvlášť poslední dva roky den ničím jiným, než kávou nezačínala. Pila jsem čerstvě namletou kávu (přičemž jsem tento proces v rámci úspory času nechávala na automatickém kávovaru). Mnohdy jsem si ji dala i bez mléka a tento rituál dodržovala téměř bez přestávky několik měsíců. Do té doby jsem byla vedle pouze z té vůně, ale nějak jí zpočátku nepřišla bez trochy mléka a cukru na chuť.

A nevím, jestli byla na vině skutečně jen káva, nebo tomu víc pomohl jeden z učitelů, kterému se za ty dva roky excelentně povedlo mi totálně znechutit mé dřív oblíbené hodiny jednoho předmětu a tím i brzká rána jimi začínající (upřímně to asi byla kombinace obojího), ale fakt je, že po čase mi už káva nepomáhala se hned probudit, vnímat a fungovat. Naopak, dokonce jsem se cítila ještě utlumenější a nemluvě o slábnoucí schopnosti vstát vůbec z postele, jsem po ránu nebyla s to racionálně uvažovat. Když jsem viděla, že vychází na stejno, jestli si kávu v té chvíli dám nebo ne, rozhodla jsem se s ní hned přestat a i když se naskytne příležitost, vždy sáhnout po čemkoliv jiném – ve většině případů po obyčejné vodě.

lola-j, kavárna, káva, chai latte, coffee, prague, praha, coffee place, café, recept, tipy, kam v praze na kávu, kafe, coffee art, obrázky v pěně, calm, war and cozy, cardigan, grey, blue, turqoise mug, tyrkysový hrnek, interior inspo, design, pillows, polštáře, okenní parapet

Tenhle detox mi po pár týdnech ruku v ruce s uvědoměním, že nemá cenu se stresovat a vyhazovat z denní rutiny jednoduché, ale zásadní věci pro jakousi rovnováhu, pomohl. Je to zcela jasné a zřejmé, ale v ty dny, kdy jste v jednom kole, na takové maličkosti přestanete dávat pozor a spoléháte na to, že vás aspoň na chviličku vždycky zachrání kafe, čokoláda nebo energiťák. Což samozřejmě nemůže fungovat dlouho.

A jakmile jsem si zase navykla na nový, víc klidnější režim a cítila se o dost lépe, ke kávě jsem se začala vracet a vnímat ji trochu jinak. Což určitě podpořily i dlouhé natáčecí dny ve Škole kávy s Robertem Trevisanem a Štěpánkou, kteří náš mini tým zásobovali lahodnou kávou ve všech možných podobách (někam to po natáčení muselo zmizet, přece :-)). A je to i tím, že ráda objevuji u různých příležitostí nová místa, kde kávu (nebo chai latte, ale to už je samostatná kapitolka J) připravují prostě skvěle, takže si ji dokážu vychutnat o to víc. Jsem taky otevřená různým variacím a jedna z mých nejoblíbenějších za poslední dobu je zvaná Irish Nut.

Ivče z DiyProjekty jsem o tomhle nápoji vyprávěla už několikrát a navnadila ji na receptík, o který bych se tu ráda podělila i s vámi. Poprvé jsem tenhle drink chtěla zkusit na výletě po několika národních parcích v Americe v zimě. A jelikož mi ještě nebylo 21, tohle úplně neprošlo. :-) Musíte ukázat doklad, i kdyby vám zjevně bylo přes 40. Takže jsem se tehdy zahřála horkou čokoládou a počkala si na další příležitost. A můžu si ho připravit po svém i doma, protože postup je jednoduchoučký!

Jak připravit Irish Nut:

Základ tvoří vaše oblíbená káva – cca ¾ hrníčku. Pak na řadu přichází můj oblíbený likér Baileys – je vůbec někdo, kdo ho nemusí?! :D Tento mám z www.Alkohol.cz. Už dřív jsem se tu o jejich prodejně určitě zmiňovala – dostanete tam vždycky rady, co a jak si vybrat a zkrátka milý servis. Jejich prodejnu můžete navštívit v Holešovicích, v ulici Dukelských Hrdinů.
Pro podtrhnutí oříškové chutě nezapomeňte na kapku Amaretta a Frangelica – podle chuti. A jako takovou sladkou korunku nakonec vše ještě můžete obohatit šlehačkou a posypat skořicí/čokoládou.

Nejlepší na tomhle drinku je to, že ho můžete pít i ve studeném provedení. :-) Zkoušeli jste už někdy? A pokud ne, zkuste a dejte vědět, co na tuhle kávovou specialitku říkáte!

Jak pijete kávu nejraději vy?

lola-j, kavárna, káva, chai latte, coffee, prague, praha, coffee place, café, recept, tipy, kam v praze na kávu, kafe, coffee art, obrázky v pěně, calm, war and cozy, cardigan, grey, blue, turqoise mug, tyrkysový hrnek, interior inspo

lola-j, kavárna, káva, chai latte, coffee, prague, praha, coffee place, café, recept, tipy, kam v praze na kávu, kafe, coffee art, obrázky v pěně, calm, war and cozy, cardigan, grey, blue, turqoise mug, tyrkysový hrnek, interior inspo

Moc děkuji Katce za fotky! :) Mrkněte na instagram na více fotek!

lola-j, kavárna, káva, chai latte, coffee, prague, praha, coffee place, café, recept, tipy, kam v praze na kávu, kafe, coffee art, obrázky v pěně, calm, war and cozy, cardigan, grey, blue, turqoise mug, tyrkysový hrnek, interior inspo, design, pillows, polštáře, okenní parapet, mint, light blue, latte art, pěna, obrázky na pěně, kam v praze na kafe, kavárny

FacebookGoogle PlusInstagramYouTubeBloglovin'